Univerzitet IZ u BiH bit će smješten u kompleksu Gazzaz na Mojmilu

Tokom susreta predstavnika Islamske zajednice u BiH sa zvaničnicima institucija države Kuvajt razgovarano je o adaptaciji objekata u sarajevskom Gazzazu za potrebe smještaja Univerziteta IZ u BiH, prenosi bh. informativni servis INS pozivajući se na zvanične informacije Vakufske direkcije IZBiH.

Osim ovog, fokus u razgovorima predstavnika IZ u BiH sa predstavnicima kuvajtskih institucija bila je saradnja u realizaciji projekata IZ kao što su završetak i opremanje Islamskog centra u Puračiću-Lukavcu, uspostavljanje televizijskog kanala RTV BIR, te niz drugih prioritetnih edukativnih i vakufskih projekata.

Sporazum sa Turskom

Inače, krajem aprila 2017. godine Rijaset je usvojio Idejni projekat Univerziteta Islamske zajednice u BiH, a nadležna Uprava je zadužena da pripremi Projektni zadatak i Elaborat o osnivanju.

 „Ideja (i dilema) o osnivanju univerziteta Islamske zajednica prisutna je više od jedne decenije, a intenzivirana je od 2014. godine nakon usvajanja Strategije razvoja visokog obrazovanje i naučnoistraživačkog rada u periodu od 2014. do 2024. godine. Na inicijativu reisu-l-uleme dr. Huseina ef. Kavazovića Rijaset je na 32. redovnoj sjednici, održanoj 31. januara 2017. godine, donio zaključak o pokretanju odgovarajućih aktivnosti koje bi dale relevantne odgovore o opravdanosti i nakon toga (eventualno) vodile ka osnivanju univerziteta Islamske zajednica u Bosni i Hercegovini. Prvi konkretan rezultat tih aktivnosti je idejni projekat“, izjavio je ranije za „Preporod“ Ibrahim Begović, šefa Odjela za visoko obrazovanje, nauku i kulturu u Rijasetovoj Upravi za obrazovanje i nauku.

Zanimljivo, krajem novembra prošle godine direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH dr. Senaid Zajimović i koordinator Regionalnog centra za Balkan turske Fondacije Maarif Salih Sagir, potpisali su Sporazum o iznajmljivanju objekata bivšeg kampusa školsko-domskog centra za djecu bez roditeljskog starenja Al-Walidein Gazzaz na Mojmilu, turskoj Fondaciji Maarif za potrebe osnivanja predškolskog, osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja. To znači da će pored Univerziteta IZ u BiH u Gazzazu biti i obrazovne institucije Maarifa.

e8c79a2af3538c7cf1fafd1e6811bba1.jpg -  Univerzitet IZ u BiH bit će smješten u kompleksu Gazzaz na Mojmilu

„Potpisali smo sporazum o iznajmljivanju objekata Gazzaz turskoj vakufskoj Fondaciji Maarif za potrebe osnivanja predškolskog, osnovnog i srednje školskog obrazovanja u tim objektima. Radi se o četiri objekta, dakle, četiri školske zgrade, sportskoj dvorani i dječijem igralištu koji će biti upotrijebljeni za potrebe odvijanja nastavno-obrazovnog procesa za vrijeme zakupa", pojasnio je tada Zajimović.

Objekti Gazzaz na Mojmilu su u osnovi Vakuf Huseina Bekira Gazzaza iz Kraljevine Saudijske Arabije namijenjeni su, prema vakufnami, isključivo za obrazovanje, a uvakufljeni 2004. godine.

Rekonstrukcija objekata iznosit će, kako je ranije kazao čelnik Vakufske direkcije, između 515.000 i 530.000 eura, a pretpostavlja se da će školska godina u obnovljenim prostorijama početi 1. septembra ove godine.

Inače, na poziv Ministarstva vakufa i vjerskih pitanja Kuvajta Zajimović i Zijad ef. Vehabović, glavni imam MIZ Puračić, boravili su ovih dana u zvaničnoj posjeti kuvajtskim institucijama sa kojima Islamska zajednica u BiH ima tradicionalno dobru saradnju.

Brojni susreti

Pored ostalih delegacija je posjetila Ministarstvo vakufa i islamskih pitanja Kuvajta i susrela se sa ministrom dr. Fehd el-Afasijem. Na sastanku se razgovaralo o nastavku saradnje Islamske zajednice u BiH i ovog ministarstva. Dosadašnja uspješna saradnja posebno se ogledala u oblasti obnove porušenih i izgradnje novih vjerskih i vakufskih objekata IZ kao i realizacije obrazovnih projekata, navedeno je na zvaničnoj stranici Vakufske direkcije BiH.

Delegaciju IZ u BiH također je primio i dr. Bedr Sumei, generalni direktor Svjetske islamske humanitarne organizacije, kao i generalni sekretar Generalnog kuvajtskog komiteta za vakufe (el-Emana) Muhammed Dželahime sa kojim IZ u BiH uspješno realizira projekte na revitalizaciji vakufa i educiranju službenika IZ u ovoj oblasti. Vakufska direkcija IZ u BiH trenutno u saradnji sa ovom institucijom realizira izgradnju tri džamije i to: džamije u Zavidovićima, Goraždu i Cazinu, kao i dovršetak izgradnje vakufsko-edukativnog centra u Vitezu.

Delegaciju IZ primio je i Nj.E. ambasador BiH u Kuvajtu gosp. Mehmed Halilović kao i brojne druge značajne ličnosti i predstavnici institucija prijateljske države Kuvajt.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar